Verschillende soorten internet

Wanneer iemand internet wil ontvangen in huis, hoort er een abonnement afgenomen te worden. Verschillende providers hebben verschillende abonnementen met verschillende soorten internet. Niet ieder abonnement zal dus voor iedereen werken, maar waar kan eigenlijk op gelet worden als er een internetabonnement afgesloten moet worden?

Verbindingstype

Allereerst bestaan er verschillende soorten internet. De verschillen komen in de snelheid van het internet en de manier waarop het internet bij het huis komt. Zo bestaan er DSL- internet, kabelinternet en glasvezel.

Het eerste soort internet is DSL- internet. Deze wordt vergeven door middel van een vaste telefoonlijn. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, alleen het laatste stukje bestaat uit koperdraad. DSL- verbindingen zijn de minst snelste tussen DSL, kabelinternet en glasvezel. Het is mogelijk om een postcodecheck te doen om te weten hoe snel het internet echt zal gaan.

Kabelinternet is gemaakt, net zoals DSL- internet, van glasvezel. Waar DSL- internet bestaat uit koperdraad, bestaat kabelinternet uit een coax- kabel. De coax- kabel zorgt ervoor dat het internet relatief snel en stabiel is. Bij kabelinternet is het niet mogelijk om een provider te kiezen. De postcodeplaats bepaalt welke provider het internet zal aanbieden.

Glasvezel verschilt tussen de andere internet- opties, omdat de kabels individueel zijn. Iedereen heeft dus een eigen kabel, waardoor het internet snel en stabiel is, ook wanneer er meer mensen van het internet gebruik maken. Glasvezel is nog niet overal in het land beschikbaar. Ook hier kan een postcodecheck bij helpen.

De provider

Belangrijk is om te letten op de provider die het abonnement aanbied. Wanneer iemand al een abonnement bij een provider heeft, zoals een telefoon- of televisieabonnement, is het ook handig om een internetabonnement bij dezelfde provider af te sluiten. Alles – in – 1 pakketten, pakketten waar het internet-, televisie- en vaste telefoonabonnement onder vallen, zijn over het algemeen voordeliger dan losse abonnementen. Daartegenover staat wel dat als iemand een slechte ervaring heeft met een provider, dan is het wel handiger om een abonnement af te sluiten bij een andere provider.

De kosten

Natuurlijk zullen de verschillende abonnementen ook verschillen in prijs. De prijs zal voor veel mensen erg uitmaken, omdat niemand te veel wil betalen. De prijs hangt af van de provider, het soort internet en de extra’s die erbij zouden kunnen zitten. Zoals eerder genoemd, zal het abonnement vaak goedkoper zijn als het deel is van een alles – in – 1 of een 4 – in – 1 pakket. In een 4 – in – 1 pakket zit ook het mobiele telefoonabonnement.