Jouw paard veilig vervoeren doe je zo

Als je een eigen paard hebt, dan heb je vast wel eens nagedacht over het vervoer van je paard. Het is natuurlijk erg belangrijk om je paard goed te verzorgen met betrekking tot eten, vachtverzorging en de hoeven, maar niet minder belangrijk is het vervoer van jouw paard op de juiste manier. Als je je paard op een onjuiste manier vervoert breng je de veiligheid van zowel jezelf als je paard in gevaar, met alle gevolgen van dien. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je het vervoer van je paard op de juiste manier regelt.

De juiste paardentrailer

Een veilige rit begint natuurlijk met een veilige trailer. Zorg er ten eerste voor dat je paardentrailer groot genoeg is. Grote paarden hebben nu eenmaal meer ruimte nodig om tijdens de reis hun evenwicht te bewaren, met name in de bochten. Als jouw paard een schofthoogte van maximaal 1 meter 70 heeft, dan kan deze in een gewone trailer worden vervoerd. Wanneer je paar groter is, dan is een grotere trailer geschikt. Na het kiezen van de juiste trailer is het belangrijk deze goed te onderhouden. Laat jaarlijks de remmen, bodem, koppeling en banden controleren door een garagebedrijf. De bandendruk moet altijd 4,5 bar zijn in verband met de stabiliteit van de trailer, slijtage van de banden en brandstofverbruik. Ook dient de trailer een keer per jaar helemaal gekeurd te worden, het liefst gecombineerd met een onderhoudsbeurt. Controleer ook voor elke rit of de koppeling goed is vastgezet, het steunwiel goed zit en de verlichting in orde is.

Het laden van het paard

Nadat de trailer uitvoerig gecontroleerd is, is het tijd om het paard te gaan laden. Houdt hierbij altijd rekening met een aantal zaken. Vanwege de bolling van de weg is het aan te raden het paard altijd links te zetten. Indien je twee paarden vervoert moet het zwaarste paard links staan. Zet de laadklep open en draai grendels door, zodat deze onder de klep verborgen zijn. Zet de ramen op een kier en open het voordeurtje. Zorg daarnaast alvast voor een beetje voer of een hooinet in de trailer. Hierdoor zal het paard zich meer op zijn gemak voelen. Voor lange ritten is een emmer en jerrycan met water sterk aan te raden. Zorg ervoor dat je het paard nooit aan de voorkant vastzet terwijl de stand aan de achterzijde nog niet dicht zit. Dit kan ernstige ongelukken veroorzaken wanneer het paard in paniek raakt en onverwachte bewegingen gaat maken.

Tijdens het rijden

Tijdens het vervoeren van het paard rij je natuurlijk rustig. Trek langzaam op en rij beheerst. Neem bochten ruim en voorzichtig. Probeer vooral geen onverwachte stuurbewegingen te maken. Als je lang onderweg bent, maak dan een tussenstop om te controleren hoe het met het paard gaat. Zorg er tot slot voor dat je zelfverzekerd achter het stuur zit. Het paard zal deze rust aanvoelen en zelf ook kalmeren.