Hoe werkt letselschade

We komen bijna allemaal weleens tijdens ons leven in een ongeluk terecht. Als we geluk hebben is het letsel wat we overhouden niet al te erg en zijn we binnen een paar dagen tot een week weer hersteld. Als we pech hebben zullen we langer bezig zijn om ons herstel. Als volwassenen kan een ongeluk best wel een grote invloed hebben op ons leven. Een ongeval kan financiële schade creëren. Je kunt bijvoorbeeld een tijd niet werken en loopt inkomsten mis door het letsel. In dat geval kan het voordelig zijn om een letselschade advocaat in te schakelen. Maar hoe werkt letselschade precies? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

2 soorten letselschade

Er zijn in principe twee soorten letselschade. ER is sprake van materiële schade, deze schade kan in geld worden uitgedrukt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten, kosten voor extra kinderopvang of inkomensschade. Daarnaast is er ook immateriële schade. Deze schade staat ook wel bekend als smartengeld. Smartengeld is niet makkelijk in geld waardeerbaar. Het is een vergoeding voor de pijn en het verdriet van het slachtoffer van het ongeluk.

Aansprakelijke partij

Wanneer je letsel hebt opgelopen door een ongeluk dat door een ander veroorzaakt is de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor de vergoeding van de letselschade. Dit betekent vaak dat het de verzekeraar is van de aansprakelijke partij. Hoe hoog de letselschade vergoeding is wordt meestal bepaald door het maken van een vergelijking. In deze vergelijking wordt er gekeken naar de situatie voor het ongeval en een hypothetische situatie van hoe het was geweest als het ongeval niet had plaats gevonden.

Kies voor een letselschade advocaat

Er zijn naast letselschade advocaten ook letselschade bureaus. Maar een letselschade bureau is vaak niet effectief genoeg en veel mensen zijn niet tevreden over de prestaties. Kies daarom altijd voor een letselschade advocaat. Er zijn verschillende letselschade advocaten kantoren die u kunnen helpen met gemakkelijk de overstap maken. Denk er bijvoorbeeld aan als belangrijke schadeposten niet worden verhaald, er geen vaste belangenbehartiger is en als er geen vooruitgang wordt geboekt in het dossier. In deze gevallen is het een goed idee om over te stappen.

Kosteloos

Het fijne aan een goede letselschade advocaat is dat ze de letselschade kosteloos verhalen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je al voor de advocaat moet te betalen zodra het proces begint.